Eu voi fi cu tine

Nimeni nu va putea să stea împotriva ta, cât vei trăi. Eu voi fi cu tine, cum am fost cu Moise; nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi. (Iosua 1:5)

Dumnezeu i-a dat lui Iosua această făgăduință direct, făcând referire atât la persoana proprie, cât și la atribuțiile sale în conducerea poporului Israel. 

Dacă ți-ar vorbi Dumnezeu direct la vârsta tinereții și ți-ar spune aceeași făgăduință, cum ai privi viața de acum încolo? Nu-i așa că ai fi în stare să îți faci planuri mărețe pentru succesul în această viață – studii, carieră, bunuri materiale? Nu-i așa că ai fi sigur că vei avea toți banii de care ai nevoie, tot timpul pe care ți-l dorești și toată puterea pentru a schimba lumea în care trăiești? 

Cum am fost cu Moise: l-a salvat de la moarte când s-a născut; i-a creat contextul de studii superioare la cele mai înalte niveluri de educație ale Egiptului; l-a educat apoi direct, în pustie, tot atâta timp cât a fost în Egipt; iar după ce l-a pregătit bine, l-a trimis la acțiune. 

Ce mi-a atras atenția la educația lui Moise este lecția dependenței de Dumnezeu. De la statutul de moștenitor al tronului Egiptului, Dumnezeu l-a luat de acolo și l-a condus într-o școală a umilinței, în care depindea material de socrul său. După ce a avut la discreție tot ceea ce își dorea, Dumnezeu l-a luat și l-a învățat dependența; pentru ca de acolo să poată merge la acțiune cu puterea lui Dumnezeu, nu cu puterea pe care i-o conferea statutul pe care îl avea în Egipt. 

Dumnezeu i-a dat această făgăduință lui Iosua pentru că și el a ales dependența, pe care a exersat-o în ciuda opiniilor celorlalți când au vizitat Canaanul. Iosua a ales atunci să depindă de Dumnezeu, chiar dacă în Canaan erau uriași, chiar dacă frații lui din popor s-au speriat, chiar dacă poporului i s-a spulberat pe loc speranța cuceririi țării făgăduinței. Acum, când a preluat conducerea poporului, Iosua a manifestat din nou dependența față de Dumnezeu, iar El i-a acordat sprijinul complet. 

Te invit ca, indiferent de statutul pe care îl vei avea în viață, în ciuda prosperității de care vei avea parte – dependența de Dumnezeu să fie alegerea ta zilnică.


Daniela Dorcea, Colaborator – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor