Schimbare

„Ți s-a arătat, omule, ce este bine! Și ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubești mila și să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” Mica 6:8

Ziua de 13 Septembrie ne aduce aminte că în 1584 în Spania se finalizează El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale. Aceasta este o mânăstire care adăpostește între zidurile ei Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica. Această construcție cu o arhitectură deosebită se finalizează în momentul în care Renașterea începea să se destrame, ca un manifest de susținere a ideilor renascentiste.

Renașterea a fost o mișcare culturală care s-a întins pe perioada secolelor XIV-XVI, care a cuprins înflorirea inovatoare a literaturii, apoi a debutat dezvoltarea unei realități mult mai naturale în pictură, și treptat, la scară largă ceea ce a dus la o reforma educațională. În politică, Renașterea a contribuit la dezvoltarea convențiilor diplomatice precum și în știință. Istoricii susțin că Renașterea a fost perioada de tranziție dintre Evul Mediu și Istoria Modernă. Renașterea a văzut revoluții în preocupări intelectuale, dar și schimbări sociale și politice ce au influențat evoluțiile artistice. Societatea feudală a Evului Mediu, cu structura să ierarhică rigidă, dominată de economia agrară și sub puternică influență a Bisericii Catolice, a început să se destrame. În acest timp, omul recăpăta conștiința de sine ca individ, după o lungă perioadă de anihilare filozofică a personalității.

Ideile renașterii au pregătit succesul Reformei Protestante, iar Contrareforma Bisericii Catolice a pus capăt Renașterii prin limitarea și chiar negarea dreptului omului de a fi diferit față de majoritate. În aceste condiții, se inaugurează El Escorial. Spania devenea prin Inchiziție vârful de lance al Contrareformei, iar acest edificiu devenea emblema unor vremuri care începeau să apună.

Poate azi te gândești să renunți la ceva bun din viața ta, dar de care ai obosit să îl tot faci. Poate că regreți niște perioade rele din viața ta dar care te țineau motivat. Hotărăște-te să nu abandonezi ceea ce este bine. Lasă ca omul cel nou din tine să trăiască renașterea zilnic. Renunțarea la creștere personală nu înseamnă stagnare ci înseamnă decădere. Iar atunci când începi să cazi nu știi niciodată unde te oprești. Ai fost creat pentru măreție, fii măreț în tot ce faci sau spui.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video