Liber în Domnul

Voi ați fost cumpărați cu un preț. Nu vă faceți dar robi oamenilor. 1 Corinteni 7:23

Pe 8 februarie 1856 Barbu Știrbei decretează desființarea robiei în Țara Românească. În Moldova acest lucru se întâmplase cu un an mai devreme și astfel cele două principate române pe lângă limbă, port, tradiții mai aveau încă un lucru în comun.

Abolirea sclaviei era un subiect de actualitate în întreaga lume la jumătatea secolului al-XIX-lea iar cu aproximativ 10 ani înaintea Statelor Unite ale Americii, principatele române adoptau eliberarea robilor. Prima lecție pentru azi este că atunci când descoperi un lucru bun să nu aștepți confirmări suplimentare ci să acționezi imediat. Amânarea este cel mai mare dușman al succesului.

Astăzi toate țările civilizate nu numai că au abolit sclavia instituțională dar o consideră ceva monstruos și chiar ilegal. Totuși oamenilor nu le place să fie liberi. Robia a îmbrăcat alte haine și este prezentă în orice casă. Cea mai întâlnită formă de sclavie sunt dependențele. Suntem dependenți de tehnologie, de cineva care ne spune ce e bine și ce nu pentru noi și de orice de oferă puțină satisfacție.

Totuși dependența este un efect nu o cauză. Tratarea efectelor face ca problema să rămână nerezolvată și cu capacitatea de a aduce oricând aceleași efecte. Dacă vrei să rezolvi problema definitiv caută cauza principală și trateaz-o. Cum putem afla cauza dependențelor noastre? Sau o întrebare și mai bună: ce au în comun aproape toate dependențele? Ce te ține legat de un gadget ore întregi neglijându-ți propriile interese, pe cei dragi și de foarte multe ori pe Dumnezeu? Pot exista multe cauze, dar azi mă voi opri la cauza primară. Păcatul! Da, ai înțeles bine! Când dorințele, așteptările sau pasiunile noastre devin mai importante și mai puternice decât ceea ce spune textul biblic de mai sus, atunci, ești pe tărâmul păcatului. A doua lecție: când descoperi un păcat în viața ta părăsește-l nu-l scuza.

Pornește azi cu gândul că Isus te-a eliberat de orice sclavie. Mai mult, El chiar a plătit prețul pentru libertatea ta. Nu te fă singur rob! Experimentează azi libertatea de orice dependență.

Ruben Atomei, Director Exploratori, Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video