ÎMBINARE

Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii?
2 Corinteni 6:16

Există combinații care nu se pot realiza. Există îmbinări care nu se pot face. Există asocieri care nu funcționează, cu toată bunăvoința partenerilor. Există o cauză obiectivă a acestei imposibilități: natura incoerentă a părților. Există în literatură și artă o mulțime de exemple și exemplificări ale acestei neputințe. Fram, ursul polar, Luceafărul, Riga Kripto și Lapona Enigel sunt doar câteva dintr-o lungă listă de parabole ale nepotrivirii.

Întrebarea lui Pavel este mai mult decât una retorică, ea se referă la esența lucrurilor. Templul lui Dumnezeu și idolii din această construcție ideatică se referă la biserică și lume. Între lumea spirituală și cea materială există diferențe care nu se pot atenua până acolo încât să poată rezulta o unire funcțională. În acest context este recomandată diferențierea și diversitatea binevoitoare. Biserica trebuie să-și recunoască și să-și afirme valorile, găsindu-și locul în societate, iar lumea trebuie să-i respecte bisericii legitimitatea în domeniul spiritualității, închinării și mărturiei personale și publice.

Întrebarea lui Pavel în context se aplică și unirii în căsătorie dintre credincioși și necredincioși. Aici se ridică o serioasă obiecție din partea gânditorilor și gândirii lumii dacă nu cumva biserica limitează libertatea alegerii. Practica demonstrează însă că Templul lui Dumnezeu nu se poate împăca și nu-și poate păstra identitatea și valoarea dacă este populat cu idoli în locul Divinității unice a lui Dumnezeu. Credincioșii pot face o pasiune pentru cei necredincioși și invers, dar când este vorba despre o experiență matrimonială avansată, cele două lumi se dovedesc incapabile de a colabora armonios și eficient. Fiecare trebuie să se limiteze la treaba lui. Drama aceasta ar putea fi evitată printr-o alegere înțeleaptă și principială.

Doamne, sufletul meu își găsește liniștea și siguranța numai în Tine și în puterea iubirii Tale. Nu doresc să împart cu idolii domeniul sacru al închinării mele. Tu rămâi Unicul, Singurul și Incomparabilul meu Domn și Stăpân. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor