CAMĂTĂ

Dacă împrumuți bani vreunuia din poporul Meu, săracului care este cu tine, să nu fii față de el ca un cămătar și să nu ceri camătă de la el.
Exodul 22:25

Camăta este o dobândă excesivă, ilicită, care îl așază pe datornic într-o poziție umilitoare, iar pe creditor în poziția de exploatator. În mod normal, cămătarul este un posesor de bunuri aflat în mod clar pe o poziție socială avantajată față de cel care împrumută de la el. Cămătarul oferă, cu împrumut și dobândă imorală, banii pe care îi are, iar cel care împrumută de la el folosește banii pe care nu îi are. Acest tip de relație socială poate produce tensiuni și dezechilibru economic cu consecințe dureroase.

Din perspectiva dreptății divine și a bunului-simț de conviețuire socială, cămătăria este păcat și îl dezonorează pe cămătar, afundându-l pe debitor în datorii cu efect dezastruos. Sigur, am putea spune ceva și despre cel care nu-și face socotelile în mod înțelept și intră în datorii riscante, dar să ne ocupăm acum de delincvent și delicvența lui. Lăcomia de bani este un păcat condamnat de Scriptură și ea constituie mobilul cămătăriei. Când acest lucru se întâmplă în sânul poporului lui Dumnezeu, nu ne putem aștepta ca Dumnezeu să tacă.

Glasul profeților s-a ridicat adesea împotriva practicilor care au determinat segregarea socială și accentuarea sărăciei. Pentru acest motiv a fost poruncit de Dumnezeu jubileul. Cu această ocazie, odată la cincizeci de anirelațiile sociale trebuiau restabilite și resetate. În declarația de misiune a lui Hristos, anul de îndurare al Domnului ocupă un loc important. Evanghelia are drept scop schimbarea inimii cămătarilor și îmbunătățirea condiției sociale a săracilor. Soluția și pentru cămătariși pentru datornici este pocăința noastră cea de obște.

Doamne, ia și inima mea în grija Ta, pentru a fi ferit în mod sigur de abuzurile pe care firea mea pământească este în stare să le săvârșească. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor