ÎMBĂTRÂNIT

Eli a căzut de pe scaun…, căci era om bătrân și greu. El fusese judecător în Israel patruzeci de ani.
1 Samuel 4:18

Îmbătrânirea este un proces ireversibil și nefast care lucrează în mod progresiv și continuu în viața noastră. Îmbătrânim chiar dacă luăm toate măsurile de a face să întârzie cât se poate de mult acest proces. Sigur că există și o serie de avantaje ale faptului de a fi trecut prin întâmplările și faptele vieții și de a fi văzut multe în timpul anilor de serviciu, mai ales dacă nu am trecut prin viață degeaba. Există o anumită înțelepciune de pe urmă nu numai a românului, ci și a oricui se gândește serios la acest lucru, dar cu toate acestea îmbătrânirea nu este prea atractivă nici de la distanță, nici de aproape.

Eli a căzut de pe scaun și și-a fracturat în mod fatal ceafa pentru că era prea bătrân să-și mai poată coordona în mod corespunzător reacțiile fizice și mișcările în momentul în care a fost copleșit de emoție la aflarea veștii că chivotul a fost luat ca pradă de război de către filisteni. Mușchii, oasele și nervii săi nu mai puteau face față solicitărilor prea mari, iar lucrul acesta a devenit letal într-un moment de criză extremă.

Dacă nu putem preveni îmbătrânirea trebuie să căutăm strategii de a utiliza cât mai bine potențialul de vitalitate care ne-a mai rămas. Grija pentru buna funcționare a corpului nostru, prin adoptarea celor mai bune principii privind stilul de viață, constituie o parte însemnată a acestei responsabilități față de ceea ce Scriptura numește „templul Duhului Sfânt”. Pozițiile extreme nu se dovedesc celmai bun remediu pentru îmbătrânire, de aceea este necesară o preocupare atentă pentru înțelegerea cât maibună a nevoilor noastre specifice vârstei și statutului pe care îl avem și apoi să vedem ce oferte ne poate arăta realitatea materială, mediul natural și condițiile economice în care ne aflăm.

Dar cea mai însemnată prevenție privind îmbătrânirea se adresează sufletului și nevoilor, potențialului de slujire și beneficiilor pe care acesta le poate oferi celor din jur. Adoptarea unei atitudinii avansate de slujire și dăruire de sine este cel mai înțelept lucru pe care îl putem face, dacă nu ne-am pus deja o asemenea problemă. O dragoste sinceră și generoasă față de cei din jur face viața să merite a fi trăită chiar și atunci când aceasta se apropie de finalul ei.

Doamne, fă ca îmbătrânirea mea să mă facă mai înțelept și mai bine pregătit pentru Împărăția harului și pentru Împărăția slavei. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor