CALM

Podoaba voastră… să fie omul ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu.
1 Petru 3:3,4

Calmul este mai ușor accesibil unor anumite structuri de personalitate și mai greu de atins pentru alte tipuri de oameni. Sfatul lui Petru se adresează tuturor. Pentru flegmatic nu este nicio problemă să stea liniștit în timp de furtună. Mecanismele sale interioare funcționează automat și îi conferă confortul și liniștea sufletească. Când este vorba despre acțiuni riscante, sanguinul se află în apele sale și parcă numai prezența adrenalinei îl face să trăiască cu adevărat, dar când este vorba despre calm, colericul și sanguinul au dificultăți serioase de a sta locului și să nu se avânte în luptă.

Atunci când ni se cere ceva care nu ne este specific, trebuie să fim dispuși de a face un efort în plus pentru a dobândi competența solicitată. Numai Dumnezeu poate să evalueze efortul fiecăruia dintre noi. Numai El va fi în măsură să confere bucuria Stăpânului fiecărui serv bun și credincios.

Calmul sufletesc este o rezultantă determinată de locul în care ne postăm și poziția pe care o adoptăm când bat vânturile duhurilor peste trestiile din jur. Când afirmă că Dumnezeu este locul său de scăpare, stânca lui de adăpost,David se referă la problema ridicată mai sus. Sursa noastră de liniște și pace sufletească este la Dumnezeu. Când ne refugiem la adăpostul aripilor Sale, cu gândul și în cuvintele rugăciunii noastre, ca și Moise în crăpătura stâncii, beneficiem de ocrotire și mângâiere. Pentru acest lucru suntem nevoiți să abandonăm soluțiile noastre omenești. Prin credință învățăm să depindem de Dumnezeu și prin harul Său putem pluti în siguranță pe marea vieți printre aisberguriși stânci ascunse perfid sub valuri. Când esteDumnezeu la cârmă, putem să ne odihnim în pace.

 Doamne, calmul mai are nevoie încă de prelucrare și Te rog să continui să-l dezvolți. Știu că nu este ușor nici pentru Tine, nici pentru mine, dar merită efortul. Te laud, Doamne, pentru toate. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor