DASCĂL

Voi Mă numiți Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sunt.
Ioan 13:13

Una dintre cele mai importante competențe ale conducerii și conducătorului este capacitatea de a învăța pe alții. Numele sub care Hristos era recunoscut și apelat era de „Învățător” și se pare că Lui Îi plăcea acest nume de respect și reverență.

Învățătorul oamenilor este Cel care știe drumul și cunoaște riscurile și dificultățile umblării pe calea îngustă pe care o recomandă celor care Îl urmează. El explică și transmite cunoștințele necesare călătoriei spirituale. El exemplifică și îi încurajează pe ucenici să aplice lecțiile predate. Uneori folosește ilustrații, alteori comparații și parabole, pentru a-i ajuta pe cursanți să se familiarizeze cu aspectele practice ale lucrării. La nevoie, poate să aplice corecții și să ia atitudini ferme față de manifestări și comportamente neadecvate, dar o face într-o manieră absolut eficientă.

Activitatea didactică nu poate da rezultate de reușită sută la sută, pentru că procesul de învățare are o componentă subiectivă lăsată la dispoziția ucenicilor. Învățătorul nu poate și nu vrea să forțeze alegerea principiilor Sale. Iuda Iscarioteanul este un eșec pe care ar trebui să-l studiem cu atenție, sinceritate și curaj moral. Uneori, aspecte ale eșecului său dezastruos ne privesc în mod direct și personal și pe noi. Îndurarea divină ne oferă însă modalități de recuperare a corigențelor. Petru a avut un asemenea rateu pe care a trebuit să-l refacă în mod serios și adecvat.

Dascălul divin are o modalitate de motivare absolut originală și de performanță maximă. Oferind un alt Mângâietor, El a făcut acest lucru pentru a asigura atât dezvoltarea în continuare a urmașilor Săi, cât și pentru a le oferi călăuzirea și susținerea de care aveau nevoie într-o misiune atât de complexă și copleșitoare.

Modelul divin al învățării ne face pe fiecare dintre noi capabili să ne îndeplinim în cele mai bune condiții funcția de pedagogi, în contextul local și personal în care ne aflăm. Pe măsură ce urmăm cursurile și aplicăm metodele Lui, cei din jur pot primi binecuvântarea luminii încredințate nouă spre folosul lor.

Doamne, vreau să învăț mai departe de la Tine cum să-i iubesc pe oameni așa cum sunt pentru a-i ajuta să devină cum trebuie să fie. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor