TABIETURI

Și voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și veselește-te!”
Luca 12:19

Tabieturile constituie plăceri mărunte, personalizate, rafinate și egoiste. Ele creează dependență, cu toată cohorta de consecințe și efecte adverse. Amatorii de tabieturi aspiră să fie calificați drept membri respectați ai înaltei societăți aristocratice, dar în realitate apucăturile lor îi arată ca oameni cu aspirații mărunte și cu o pronunțată sărăcie spirituală.

Bogatul căruia îi rodise excesiv țarina este unul dintre personajele jalnice ale Evangheliei care arată un model pe care trebuie să-l evităm cu toată puterea. În primul rând, el face confuzie între fizic și spiritual. El atribuie sufletului plăceri precum lenevia, mâncarea, băutura sau buna dispoziție. Or, toate aceste domenii se referă la, cel mult, împlinirea nevoilor fizice într-o manieră hedonistă grosieră. Tabieturile sale se mișcă într-un plan foarte limitat și visceral, în timp ce el își imaginează că aceste presupuse bucurii sunt parte a lumii sale spirituale.

În al doilea rând, acest om nu are o filozofie prea bine definită a sensului binecuvântărilor materiale. În mod normal, bunăstarea ar trebui să stimuleze responsabilitatea socială, dar în mod dureros, de cele mai multe ori, acumularea de bunuri stimulează nemulțumirea, avariția și risipa.

Avem dreptul legitim la bucuriile nevinovate ale vieții, în contextul în care ne dezvoltăm spiritul de generozitate, dărnicie și grijă față de cei dezavantajați. Folosind bunătățile acestei vieți, ne pregătim pentru ceea ce ochiul n-a văzut, urechea n-a auzit și la mintea omului nu s-a suit. Adevăratele bucurii creștine sunt situate cu mult deasupra tabieturilor mărunte și meschine. În timp ce viața aceasta se bazează pe ce putem aduna și consuma, cea viitoare se bazează pe ceea ce putem oferi altora după modelul lui Dumnezeu.

Doamne, și eu pot fi oricând ispitit să consum în mod egoist bunurile și binecuvântările de care îmi faci parte. Continuă să mă înveți dăruirea și generozitatea Ta. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor