HALUCINAȚIE

Când L-au văzut ei umblând pe mare, li s-a părut că este o nălucă și au țipat.
Marcu 6:49

Ucenicii credeau că au o halucinație, dar nu era așa. Halucinația este o iluzie despre un lucru, ființă sau fenomen care nu există, dar pe care subiectul îl percepe ca și când ar fi real, cu tot ce implică această suferință, deoarece halucinația este o formă de suferință. Ucenicii vedeau o realitate pe care nu o puteau accepta. Experiența lor de cunoaștere nu putea admite ca cineva să se sustragă de la forța gravitației și să poată umbla pe apă. Totuși, când Cel care umbla pe apă le-a vorbit, nu au avut altă variantă decât să creadă că umblarea pe ape este o realitate a credinței.

Petru nu mai avea nicio halucinație când a dorit și el să meargă pe apă. Acum avea însă o altă problemă: credința. Atâta timp cât a avut credință a reușit să leviteze deasupra apei, când i s-a terminat credința, a început să se scufunde. Credința lui a durat câteva secunde. Ne-am fi așteptat ca prezbiterul ucenicilorsă facă dovada unei credințe serioase și puternice, dar atât a putut. Credința sa era numai în parte reală, restul era o halucinație.

Există o serie de factori halucinogeni în ce privește viața spirituală. Din punctul acesta de vedere, laodiceeanul este bolnav de tot. El are iluzia că este bogat, că arată bine și că vede bine lucrurile, dar Martorul credincios îi atrage atenția spunându-i că trăiește un episod paradoxal, are o halucinație. Îndreptățirea de sine este un factor halucinogen. În realitate, credinciosul din Laodiceea este falimentar, jerpelit și miop rău. Din fericire, există un remediu pentru suferința neînchipuită a contemporanului: Hristos și mijloacele Sale de ajutorare. Ca și ucenicilor speriați, El ne spune nouă, somnoroșilor: aici sunt mijloacele harului Meu salvator. Luați fără bani și fără plată tot ce aveți nevoie pentru a fi bine pregătiți pentru apropiata noastră întâlnire în slavă!

Doamne, cred că pentru nevoile mele reale există la Tine remediile necesare.De aceea Te rog să-mi dai aur, haine și untdelemn. Îți mulțumesc. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor