DANS

Fiul cel mai mare era la ogor. Când a venit și s-a apropiat de casă, a auzit muzică și jocuri…El s-a întărâtat de mânie și nu voia să intre în casă. Tatăl său a ieșit afară și l-a rugat să intre.
Luca 15:25,28

Fratele mai mare apropiindu-se de casă a auzit sunetele muzicii și castanietelor. Acasă la el era o petrecere și era intrigat de ceea ce se întâmpla acolo. Când și-a dat seama că este o serbare în cinstea întoarcerii fratelui său s-a supărat rău, dar supărarea sa nu era provocată de jocurile și muzica din casă, ci de bunătatea tatălui său manifestată față de fratele mai mic.

Chiar dacă muzica și jocurile nu reprezintă punctul esențial al acestei povestiri, prezența acestora este menționată de Învățătorul pentru a ilustra în modul cel mai normal cu putință exprimarea bucuriei întregii case pentru un eveniment așa de important precum recuperarea unui membru al familiei. Probabil că, dacă Biblia ar fi fost scrisă de un scriitor puritan, cu greu ne-am putea imagina ca detaliul cu muzica și jocurile să fi fost prinse în această parabolă, din teama de a nu corupe obiceiurile și comportamentul cititorilor.

Când citim Biblia și când vrem să înțelegem ce spune Dumnezeu, nu putem să nu observăm că David juca înaintea chivotului, când îl aducea la Ierusalim. Numai că dansul lui David nu are nimic de a face cu ceea ce numim astăzi dans.

Dansul există în formă naturală în viața și comportamentul păsărilor, fluturilor, albinelor sau chiar în viața microscopică celulară a fecundității, inclusiv a modului în care are loc unirea celulelor care vor determina ivirea unei noi ființe umane printre noi. Dacă Dumnezeu a inventat dansul vieții, nu ne putem pronunța împotriva lui în forma sa naturală.

Cât privește formele dansului ca element de desfășurare a vieții de noapte din localuri și locuri destinate acestui mod de exprimare în public, reținerea creștinilor autentici este deplin justificată. Despre formele culte sau ancestrale ale dansului avem nevoie de un studiu aprofundat mai înainte de a ne exprima o poziție oficială.

Doamne, în ritmurile incitante ale Babilonului care mă înconjoară fără voia mea, mă detașez conștient și intenționat pentru a mă mișca doarîn sunetul cântării care vine de la tronul Tău. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video