VAD

Iată, chivotul legământului Domnului întregului pământ va trece înaintea voastră în Iordan.
Iosua 3:11

Vadul este un loc de trecere prin apa unui râu, de exemplu, Iordanul. Vadul este tot un loc de trecere și de o altă natură, cum ar fi trecerea călătorilor, a târgoveților sau a oamenilor, pur și simplu. Din ambele puncte de vedere, vadul este un loc strategic, atât din punct de vedere militar, comercial, dar și misionar. Apostolul Pavel cunoștea foarte bine importanța strategică a locurilor cu mare trecere, pe care le folosea foarte eficient în favoarea Evangheliei. Trebuie menționate aici: Antiohia Pisidiei, Atena, Roma, Ierusalim și altele.

Ca să revenim la vadul Iordanului, nu este sigur că acela era locul cel mai accesibil pentru o trecere în masă a poporului Israel de a intra în țara promisă, dar alegerea și intervenția lui Dumnezeu a făcut ca intrarea în Canaan să fie posibilă, în ciuda sezonului de topire a zăpezilor Hermonului, care făcea debitul Iordanului să fie destul de mare, pentru a nu permite în mod obișnuit traversarea în siguranță.

Trecerea Iordanului a fost un eveniment care trebuia fructificat în mod excepțional, de aceea Iosua a poruncit să fie ridicat un monument de aducere aminte cu cele douăsprezece pietre pe care căpeteniile lui Israel le-au prelevat din albia Iordanului. Monumentul trebuia să marcheze conștiința poporului cu faptul că puterea și autoritatea lui Dumnezeu au făcut posibilă trecerea lor în pământul promis și aceeași putere și autoritate aveau să le pună țara în posesie. Ei aveau să lupte din răsputeri, iar Dumnezeu avea să le dea victoria.

Viața noastră are și ea vadurile ei, momentele ei de trecere. Majoratul, botezul, nunta, nașterea copiilor, plecarea copiilor la casa lor și trecerea la odihnă, în cele din urmă. Dumnezeu este interesat să ne fie alături în toate aceste treceri. Acceptăm noi bunăvoința Lui sau credem că avem destulă imaginație, experiență și putere să ne descurcăm singuri? Aceasta este întrebarea.

Doamne, la trecerea vadurilor care mai sunt de trecut am nevoie de prezența și puterea Ta. Numai Tu îmi poți ajuta să trec cu bine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor