OBÂRȘIE

Am găsit și eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârșia lor, să ți le scriu în șir unele după altele.
Luca 1:3

Punctul de plecare, contextul nașterii, originea unei persoane sau a unui lucru sunt suficient de importante pentru a fi luate în considerare pentru stabilirea importanței subiectului în speță. Doctorul Luca vrea să îl asigure pe sponsorul și beneficiarul proxim al cercetării sale că informațiile pe care i le furnizează sunt autentice, credibile și de reală valoare.

În fapt, Luca a adunat material de la prima mână pentru a redacta evanghelia care avea să-i poarte numele. A făcut interviuri, a cules informații de la martoridirecți ai evenimentelor și a învățăturilor pe care avea să le editeze sub forma unei narațiuni cu structură și stil de sine stătător. Teofil putea fi liniștit în ce privește veridicitatea faptelor, întâmplărilor și ideilor transmise în cartea pe care o comandase doctorului și cercetătorului de investigație istorică, Luca. Acesta a folosit surse originale de informare, vrednice de toată încrederea și respectul.

Nu știm dacă Luca L-a întâlnit personal pe Învățătorul oamenilor, dar după sute de ore de muncă de cercetare, Persoana Lui i-a devenit atât de familiară încât putea vorbi despre Isus Hristos la fel de liber și convingător asemenea celor care au fost în preajma Lui timp de trei ani și jumătate. În ultimă instanță, obârșia evangheliei sale era Însuși Isus Hristos pe care a ajuns să Îl cunoască mijlocit de martori, la început, și apoi nemijlocit prin experiența cunoașterii personale. Dacă Hristosa spus în Apocalipsa: „Eu sunt Începutul…”, El spunea de fapt: „Eu sunt Obârșia, Izvorul, Cauza primară a lumii, iar acest lucru ne încurajează să-L cunoaștem personal, la început, prin intermediul mărturiei celor care L-au cunoscut, apoi prin intermediul cunoașterii din experiență personală. În acest caz, și cunoașterea altora poate fi facilitată prin mărturia noastră, care am intrat în contact cu Obârșia.

Doamne, Tu să fii începutul și sfârșitul vieții mele spirituale. În Tine îmi pun toată speranța. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video