LAC

Pe când se afla lângă lacul Ghenezaret și Îl îmbulzea norodul ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu, Isus a văzut două corăbii pe marginea lacului; pescarii ieșiseră din ele să-și spele mrejele.
Luca 5:1,2

Topos-ul Evangheliei se țese în zona mării Galileii sau a lacului Ghenezaret, marea Tiberiadei, sau Chineret. Aceasta este o acumulare de apă din râul Iordan foarte prețioasă pentru economia zonei și foarte râvnită, disputată și revendicată de riverani. Cu o lungime maximă de 21 de kilometri, lățime de 13 kilometri și adâncime maximă de 43 de metri, lacul Ghenazaret face ca întreaga zonă din jur să arate așa cum este.

Lacul acesta asigură hrană pentru locuitorii din jur și chiar contribuie la schimburile comerciale și dezvoltarea economică. Ca sursă de apă dulce, apa lacului udă o mulțime de terenuri agricole din apropiere, dar și din locuri mai îndepărtate, care depind vital de această apă binecuvântată.

Lacul Ghenazaret, sau Marea Galileeia fost martora celei mai frumoase prezentări și desfășurări de forțe a Evangheliei din istoria mântuirii. Primii ucenici ai lui Isus, care proveneau dintre ucenicii lui Ioan, erau de loc din Betsaida, o localitate importantă, un sat de pescari de pe malul lacului binecuvântat de Dumnezeu. Muntele Fericirilor este doar la câteva sute de metrii de malul lacului. Aproape că se puteau auzi de pe mal cuvintele pline de farmec ale Învățătorului oamenilor declarând principiile de fericire ale Împărăției cerurilor. Dacă adăugăm desele traversări ale lacului pe care Isus cu uceniciiSăi le-au făcut în timpul lucrării Sale publice ne familiarizăm cu acest creuzet al Evangheliei.

Uneori suprafața lacului se poate supăra rău sub influența vântului stârnit fără veste, dar este încurajator că Cel care este la cârmă poate calma stihiile și aduce pacea și liniștea pe lac. El poate umbla pe apa lacului, iar cei ce au învățat să depindă de El fără rezervă pot face și ei la fel.

Doamne, așa cum ai liniștit apele lacului sfânt, liniștește și inima mea când se tulbură la trecerea vreunui vânt rău peste ea. Să fii preamărit. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor