ȚANȚOȘ

Atunci a ieșit un omdin tabăra filistenilor și a înaintat între cele două oștiri. El se numea Goliat,era din Gat și avea o înălțime de șase coți și o palmă.
1 Samuel 17:4

Când un jucător de baschet de 2,31 m devine vedetă, oamenii din media încep să-l numească „uriaș”. Fără îndoială că de la înălțimea sa, Ghiță Mureșan privea lumea de sus, dar nu era un înfumurat. Am văzut mai multe înregistrări cu el, dar mi-a făcut impresia unui om blajin și binevoitor. Un caz fericit, am zice, în ciuda multor dificultăți pe care le presupune o asemenea statură neobișnuită.

Goliat măsura peste trei metri înălțime și avea armura și armamentul calibrat după profilul său. Mândru și orgolios,Goliat se plimba țanțoș prin fața liniilor trupelor lui Israel, care erau încremenite de spaimă, până când un copil cu părul bălai, picat parcă din altă lume, i-a venit de hac. Ne impresionează această istorie defiecare dată când o revedem. Este de înțeles că narațiunea a intrat în tipologia Scripturii ca model de acțiune prin credință în fața dificultăților care amenință.

Există în lumea animală un model extrem de elocvent care demonstrează superficialitatea comportamentului țanțoș. George Topârceanu a surprins foarte plastic această situație în „Câți-ca-voi?” Un cocoș împintenat și soața lui, o găină sură, stau pe gard și cred că sunt la înălțime, până când un pițigoi din corcoduș îi întrebă jucăuș: „Câți-ca-voi?” Că micuțul dintre frunze nu este arogant reiese din faptul că el nu atrage atenția privitorilor la sine, ci doar pune o întrebare incomodă celor doi țanțoși de pe gard. Sigur că în situația în care și-ar fi luat nasul la purtare, mă gândesc la un condor care ar fi putut să-i dea o lecție coborându-l cu picioarele pe pământ.

A fi țanțoș ca Goliat te face să fii vulnerabil, pentru că înălțarea de sine este un defect lamentabil. Uriașul netăiat împrejur disprețuiește pe toți cei care nu dețin statura sa impozantă, batjocorindu-i pe ei și pe Dumnezeul lor. În acest caz lucrurile se complică, deoarece sunt momente când Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit. El va folosi pe cineva lipsit de importanță pentru a face de rușine pe cel țanțoș și lăudăros. O piatră cât o alună, o pietricică aruncată cu credință și îndemânare va pune capăt fluviului de răutate și defăimare. Dumnezeu nu se lasă să fie batjocorit fără încetare.

Doamne, nu lăsa ca omul firesc și nerenăscut din mine să se comporte arogant și sfidător cu cei din jur, ci fă-mă să mă comport asemenea Ție, cu toată modestia și noblețea. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor