MACAZ

Dar Faraon și de data aceasta și-a împietrit inima și n-a lăsat poporul să plece.
Exodul 8:32

În ultimă instanță, macazul este un punct care desparte două linii cu destinații diferite. Redus la esență, punctul acesta este atât de mic încât rămâne cu mult sub mărimea unui vârf de ac. De fapt, popular, macazul mai este numit și ac, iar manevrantul care schimbă macazul mai este numit și acar.

Nu știm exact unde este vârful de ac din inima faraonului, dar vedem cum în mod repetat acesta schimbă macazul. Când este copleșit de dovezile puterii lui Dumnezeu, faraonul pare a se supune și a recunoaște superioritatea Lui, promițând eliberarea lui Israel. Când trec plăgile una după alta și lucrurile par a intra în normal, potentatul revine la vechea sa îndărătnicie de a-l reține pe Israel captiv. Oscilația sa este semnul indispoziției inimii sale de a recunoaște și a se supune lui Dumnezeu. Foarte interesant, Moise notează că faraonul și-a împietrit inima, ceea ce era o acțiune voluntară și că Dumnezeu i-a împietrit inima, ceea ce era o atitudine involuntară.

Ca și Tutmosis, sau Tutmes, al IV-lea, fiecare dintre noi schimbăm macazul propriei vieți, iar în acest procesexistă un factor extern și unul intern care determină atitudinile noastre.Pentru factorul intern și subiectiv avem responsabilitate completă. Pentru elementul conjunctural putem face ceva ca să modificăm perspectiva. Putem alege cine să ne influențeze.

Putem alege să lăsăm sufletul umbrit de influența malefică a geniului rău sau putem alege călăuzirea Duhului în lumină. Aceasta este o alegere care desparte viața de moarte. Acesta este macazul esențial al vieții noastre. Cine ne va influența deciziile? Care este poziția macazului nostrufață de calea dreaptă care duce la mântuire prin Isus Hristos?

Doamne, macazul deciziei mele este așezat pe poziția spre Tine și spre voia Ta descoperită în Cuvânt. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor