HABOTNICIE

Nu fi prea neprihănit și nu te arăta prea înțelept. Pentru ce să te pierzi singur?
Eclesiastul 7:16

Toate lucrurile au o vreme și o măsură, iar exagerarea și excesul nu sporesc nici calitatea și nici cantitatea lor, ci, dimpotrivă, dăunează grav atât intereselor celor care le promovează, cât și celor care se află în zona de influență și acțiune a acestora.

În acest loc nu este vorba nici despre neprihănire și nici despre înțelepciune, ci despre lipsa acestora. Expresiile „prea neprihănit” și „prea înțelept” au o ușoară încărcătură ironică. Ele nu se referă la o situație în care cineva a depășit nivelul posibil de neprihănire și înțelepciune, ci la cineva care vrea să pară mai neprihănit decât ceilalți neprihăniți și mai priceput decât cei mai competenți oameni. Dar de la a dori să fie supraneprihăniți și super înțelepți și până la a dobândi acest statut este o cale imposibilă pe care nu o poate străbate nimeni niciodată.

Cel mai înalt nivel de neprihănire și înțelepciune pe care îl poate dobândi cineva este desăvârșirea după modelul staturii plinătății lui Isus Hristos și care se poate obține numai prin credința în El. Acest model este caracterizat de o modestie autentică prin care omul este protejat de dorința de a fi mai bun decât ceilalți șiare o profundă percepție a păcătoșenieipersonale. Acest discernământ îl face modest și nobil, exact la polul opus al celui care se crede mai sfânt și mai competent decât ceilalți.

Acest pasaj biblic vrea să combată zădărnicia efortului omenesc de a atinge performanțe spirituale imposibile prin exces de zel și prin tot felul de exagerări. Poate că chiliile spânzurate prin locuri ascunse, sălbatice și riscante îi impresionează pe turiști.Dar Dumnezeu privește cu compasiune și tristețe asemenea aventuri inutile ale credinței, care are nevoie să abandoneze efortul personal ca izvor al mântuirii și să bea apa vieții fără bani și fără plată, direct de la Cel care ține toate lucrurile în mâna Sa.

Doamne, ia mintea și inima mea în mâna Ta și dă-mi permanent un sentiment corect al nevredniciei personale și al frumuseții Tale care să mă mențină smerit cum se cuvine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor