GAFĂ

Dina, fata pe care o născuse lui Iacov Lea, a ieșit să vadă pe fetele țării. Ea a fost zărită de Sihem, fiul hevitului Hamor, domnitorul țării. El a pus mâna pe ea, s-a culcat cu ea și a necinstit-o.
Geneza 34:1,2

Cele mai multe gafe apar în situația în care oamenii nu sunt familiarizați cu valorile culturale ale celor cu care interacționează din punct de vedere social. Unele gafe pot fi trecute cu vederea mai ușor și fără consecințe prea mari, dar sunt unele gafe care au consecințe foarte serioase.

Fapta lui Sihem constituia un comportament social tolerat în propria sa cultură, dar când el nu ia în calcul gravitatea faptei sale din perspectiva valorilor culturale ale Dinei, nu este de mirare că frații ei plănuiesc și pun în aplicare un plan extrem de sângeros de răzbunare a onoarei rănite a surorii lor, a familiei lor și a credinței lor religioase.

Atunci când oamenii de diferite credințe locuiesc împreună în același spațiu geografic, se impune o atentă cunoaștere reciprocă a acestora pentru a evita gafele serioase care se pot produce. Viața diplomatică și misiunea religioasă iau în calcul foarte serios potențialul de scandal pe care îl poate produce o eventuală gafă. A învăța din pățite poate fi extrem de costisitor în acest domeniu. De aceea, cel mai bun mod de a proceda este evitarea greșelilor,și nu refacerea relațiilor afectate de acestea.

Dacă francezii, de exemplu, ar fi fost puțin mai atenți cu sensibilitățile musulmanilor când a fost vorba de caricaturile liderilor religioși ai acestora, care locuiau în mijlocul lor, ar fi putut fi cruțat un număr de vieți care s-au pierdut astfel fără rost, așteptând ca urmașii lui Mahomed să prindă gustul glumelor nesărate ale unui popor pentru care nu mai este nimic sfânt sau venerabil.

Prevederea și învățarea din cărți, mai înainte de a învăța din pățite, poate duce la evitarea gafelor cu toată cohorta de neplăceri și neajunsuri ale acestora. Deci, mai bine să învățăm din greșelile altora decât să ne avântăm în propria noastră aventură a cunoașterii, gândind că totul se rezolvă din mers. S-ar putea să nu aibă cine să meargă mai departe, dacă gluma se îngroașă prea tare.

Doamne, fă-mă sensibil și atent la detaliile convingerilor și valorilor spirituale ale celor din jur, pentru a evita orice situație jenantă și pentru mine, și pentru ei. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor