BADIJONARE

S-a apropiat de i-a legat rănileși a turnat peste ele untdelemn și vin, apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han și a îngrijit de el.
Luca 10:34

Badijonarea este o manevră de îngrijire a rănilor care are drept scop alinarea durerii, protecția împotriva infectării și promovarea vindecării. Operațiunea cere îndemânare, atenție, experiență și multă compasiune. Medicina modernă a dezvoltat mijloace și materiale adecvate pentru o asemenea intervenție, dar samariteanul milos a folosit cu pricepere și tragere de inimă ce avea la îndemână. Untdelemnul și vinul său aveau să calmeze durerile, să îndepărteze agenții patogeni și să asigure refacerea țesuturilor în condiții protejate.

Este foarte interesantă observația Învățătorului oamenilor că samariteanul s-a apropiat de cel căzut între tâlhari și doar apropiindu-se a putut interveni în mod salvator. Ceilalți doi trecători nu au dorit să se apropie și de aceea nici intervenția lor nu a putut avea loc. Apropierea samariteanului nu este numai micșorarea distanței fizice, nu este doar o mișcare în spațiul apropiat al victimei, apropierea sa este și una sufletească și chiar socială. Vindecătorul s-a expusriscului de a fi și El o victimă a agresiunii tâlharilor. Această apropiere ar fi putut să-L coste, dar compasiunea Sa era mai mare decât simțul conservării de sine.

Badijonarea este o tehnică de prim ajutor și trebuie administrată în primul rând și mai înainte de oricare alt mijloc de vindecare și recuperare. De calitatea acestei intervenții depinde succesul celorlalte care urmează.

Badijonarea rănilor nu este suficientă a fi administrată o singură dată pentru a obține rezultate sustenabile. Când citim că samariteanul l-a dus pe rănit la un han și a continuat să-l îngrijească, se poate înțelege foarte bine că au fost schimbate pansamentele și substanțele emoliente au fost folosite din nou și din nou, până la primele semne de vindecare și mai departe, după aceea.

Dacă samariteanul este chiar Isus Hristos atunci rănile din sufletele noastre sunt pe mâini bune, dacă acceptăm apropierea Sa. El va continua să ne îngrijească rănile știute și neștiute, badijonându-le cum știe El mai binepână ne va scoate în afară de orice pericol.

Doamne, și eu am nevoie de îngrijirea rănilor mele din partea Ta și eu vreau să ajut la îngrijirea rănilor altora și vreau să învăț de la Tine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor