ALEGORIE

El le-a vorbit despre multe lucruri în pilde și le-a zis: „Iată, semănătorul a ieșit să semene.”
Matei 13:3

Isus cunoștea foarte bine forța și valoarea alegoriei și a uzat din plin de avantajele ei. Cele circa patruzeci de parabole care s-au păstrat în relatările evangheliilor stau ele însele drept dovadă acestui fapt. Alegoria este un procedeu artistic prin care lucrurile profunde și abstracte sunt aduse la nivelul de înțelegere al ascultătorilor. Varianta grecească a termenului face un fel de egalitate între alegorie și vorbitul în public, în sensul că această tehnică literară facilitează vorbitorului transmiterea noțiunilor fundamentale abstracte oamenilor simpli, care au nevoie de aceste adevăruri.

Parabolele Învățătorului  oamenilor transmit cititorului și ascultătorilor idei fundamentale despre dragostea și generozitatea divină, despre procesul și mecanismul salvării din păcat, despre responsabilitățile și datoria de bază a fiecărui om față de Dumnezeu, față de semeni și față de sine. Avantajul alegoriei este acela că adevărul devine ușor de înțeles și de memorat, ușor de transmis mai departe și simplu de aprofundat. Adevărul abstract se încarcă de sensuri și semnificații, primind o mare încărcătură emoțională, fapt ce îl face impresionant și profund în consecințele imediate și pe termen lung. Alegoria face adevărul povestibil, iar povestirea rămâne proaspătă și atrăgătoare, indiferent de trecerea timpului, sau de schimbările sociale sau culturale.

Parabola semănătorului din exemplul de mai sus vorbește despre valoarea și lucrarea Cuvântului în viața celor care îl primesc sau nu-l primesc. De pe Muntele Fericirilor, care nu depășește altitudinea unei coline în mod real, dar care se ridică la înălțimea unui munte prin semnificația profundă a adevărurilor promovate acolo, ascultătorii direcți puteau vedea semănătorii ieșiți la lucru pe ogoarele din jur. Ori de câte ori ei aveau să vadă din un semănător la lucru, adevărul despre Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează în inima omenească, avea să le fie adus din nou în minte. Noi avem de ales din această alegorie ce fel de sol ne caracterizează. Imediat urmează parabola neghinei care ne poate pune serios pe gânduri.

Doamne, fă și din mine un povestitor de parabole despre dragostea și neprihănirea pe care vrei să le transmiți celor din jurul meu. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor