ALANDALA

Voi înșivă știți ce trebuie să faceți ca să ne urmați, căci noi n-am trăit în neorânduială între voi.
2 Tesaloniceni 3:7

„Neorânduiala” despre care vorbește Pavel aici este o referire la caracterul haotic al unei vieți dezordonate care se derulează fără țintă și fără direcție. Putem parafraza expresia lui Pavel prin cuvintele: „noi nu am trăit alandala între voi”. Disciplina personală este trăsătura definitorie a creștinului născut din nou. Viața trăită la voia întâmplării este semnul spiritului lumesc, dar acesta poate fi foarte bine în asociere cu o disciplină de fier, mai ales când este vorba de a face ordine în viețile altora.

„Alandala” vine de la neo grecescul allaantalla care înseamnă „unul în locul altuia”, adică, lucrurile nu se află la locurile lor. Ele sunt plasate greșit și, în consecință, sunt folosite greșit. Rezultatul este confuzie, nemulțumire, suferință gratuită și eșec.

Când lucrurile sunt lăsate să se desfășoare la întâmplare, dezordinea care se instalează pare să nu aibă nicio logică, totuși există un logician în spatele neorânduielii. El folosește orice detaliu pe care îl are la îndemână pentru a produce înstrăinare și derivă emoțională, administrativă și spirituală. El este sursa dezordinii din univers, din societate și din suflet. Când viața personală intră sub imperiul întunericului spiritual, lucrurile vor fi și vor merge pe dos. Nimic nu se mai potrivește, nimic nu mai iese cum trebuie. Dumnezeu este un Dumnezeu al rânduielii, al disciplinei și al sistematizării. Lucrarea și lucrurile lui Dumnezeu se află într-o ordine desăvârșită, flexibilă, prietenoasă și inteligentă, în stare să răspundă și să rezolve orice situație neprevăzută ce s-ar ivi.

Doamne, am nevoie de voință personală luminată de Duhul Tău pentru a face ca viața mea să funcționeze armonios, spre bucuria mea și a celor din jur, aducând onoare lui Dumnezeu, evitând alandala lui Satana. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor