AIUREALĂ

Când a trecut amiaza, au aiurat până în clipa când se aducea jertfa de seară.
1 Împărați 18:29

Bolboroseala preoților lui Baal era un tipar de comportament format prin repetiția, pe termen lung, a formulelor de acces la zeu și invocațiile lor fără succes. Creierul lor a învățat un limbaj specific care se declanșa ori de câte ori preoții începeau să obosească și să intre în transă. Este foarte curioasă marja de extensie a psihicului uman, mai ales în zona manifestărilor ciudate sau parapsihice. Probabil că slujitorii zeului considerau aiureala lor ca un semn că vor avea curând și favoarea zeului, fapt ce le aducea mai multă insistență în înșiruirea cuvintelor fără noimă și fără nicio legătură logică. Dar preoții lui Baal insistau, în timp ce Ilie își permitea să-și manifeste simțul umorului, încurajându-i să meargă înainte până la izbândă.

Aiureala nu poate înlocui rugăciunea cu efect. Așa ne-a spus Maestrul. Iar pe muntele Carmel este vorba despre rugăciune. Pe deoparte, este aiureala preoților lui Baal, iar pe de altă parte, este rugăciunea eficientă a lui Ilie. Una nu produce nimic, iar cealaltă deschide cerul – odată pentru foc ca să mistuie jertfa și a doua oară pentru ploaia care nu mai căzuse de trei ani și jumătate. Aiureala poate crea un sentiment intens de extaz trăit subiectiv, fără nicio legătură cu realitatea vreunei relații cu Divinitatea. Aiureala nu poate deschide cerul și nu poate conecta sufletul la Dumnezeu.

Rugăciunea, pe de altă parte, cu cât este mai clară, conștientă și concentrată pe obiective precise, cu atât are mai multe șanse să se transforme într-o experiență a prezenței și manifestării divinului în viața reală. Rugăciunea deschide calea unei intervenții directe a lui Dumnezeu în viața rugătorului sau în zona sa de interes și de influență. Uneori lucrurile se vor produce natural, fără nicio urmă de manifestare a supranaturalului, alteori se vor întâmpla lucruri ieșite din comun, pentru a produce mutațiile necesare adoptării programului divin. Rugăciunea este logică și rațională și cu cât este mai lipsită de înflorituri și artificii, cu atât este mai autentică și sănătoasă.

Să ne eliberăm rugăciunile de orice lucru prin care am putea slăbi calitatea ei cu repetiții stereotipe. Ilie se întoarce a treia oară și rugăciunea sa trebuie să deschidă cerul.

Doamne, ferește-mi rugăciunile de aiureala care m-ar putea deruta și pe mine, și pe cei de lângă mine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor