AD LIBITUM

Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: „Poți să mănânci, după plăcere, din orice pom din grădină.”
Geneza 2:16

Ad libitum este o indicație care se folosește în muzică, prin care se oferă interpretului posibilitatea de a urma propria manieră (după plăcere),pentru a da viață unei partituri. În sens nemuzical, ad libitum se poate referi la orice lucru pe care ai voie să-l faci cum găsești de cuviință.

În grădina Edenului, înainte de intrarea păcatului în lume, omul a primit permisiunea de a mânca din fructele și celelalte produse vegetale după cum considera el că îi face plăcere sau îi face bine. Nu trebuie să uităm că există o anumită diferență între situația lumii actuale și condiția edenică a omului. Gusturile originale ale omului erau libere de orice tendință de abuz sau lăcomie, lucru care astăzi este deja foarte discutabil.

Revenind la maniera personală de executare a unei lucrări, fie ea muzicală sau nu, gusturile personale nu ar trebui să facă subiectul discuțiilor dogmatice sau critice. Trebuie să recunoaștem însă, că spațiul de creativitate personală este totuși destul de limitat. Gusturile personale nu au valoare absolută și nici chiar prea mare. Există norme generale care îndrumă lucrurile între niște limite acceptabile. În orice domeniu de activitate acest lucru este evident.

În creșterea și cultivarea plantelor, în îngrijirea bolnavilor, în toate artele și meseriile, operatorul are posibilitatea să abordeze o manieră personală de lucru, dar există protocoale care nu pot fi trecute cu vederea, pentru că altfel se pot ivi imediat dosare penale, cu toată cohorta de neplăceri care urmează.

Permisiunea de a face lucrurile în stil personal încurajează și susține creativitatea și inovațiile care duc societatea înainte făcând-o să progreseze. Dar când stilul personal se apropie de limita admisă, există suficiente semnale care ajută la restabilirea ordinii, există reacții care trebuie să pună în alertă pe cel vizat.

Dumnezeu ne respectă individualitatea. El Însuși este sursa și garantul specificității fiecărui lucru și mai ales a modului autentic în care noi oamenii ne aducem la îndeplinire lucrările încredințate, dar Dumnezeu are și legi foarte clar definite, care așază hotare de siguranță pentru lucrurile și pentru lucrătorii Săi. La adăpostul regulilor divine, avem voie să fim creativi și originali. Slavă Domnului!

Doamne, aș vrea ca starea sufletului meu să îmi permită în mod natural să doresc numai ceea ce este bine, nobil și sfânt. Transformă-mă cum găsești de cuviință. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor