ADECVAT

Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia.
Romani 12:3

Când este vorba despre imaginea de sine, pot apărea câteva probleme deosebite. Deși ar trebui ca fiecare să se perceapă pe sine în mod adecvat, în realitate, lucrurile nu stau tocmai așa. În general, pesimiștii au tendința de a se subestima, în timp ce optimiștii tind să se supraestimeze. În mod concret, deformările imaginii de sine sunt destul de frecvente. Motivele sunt complexe și spațiul acestui jurnal nu ne permite o analiză a acestora.

Dacă nu avem o părere adecvată despre noi înșine este posibil să întâmpinăm o serie de dificultăți destul de neplăcute, cum ar fi: alegeri greșite privind partenerul de viață, profesia, prietenii, greutăți în stabilirea și menținerea relațiilor sociale, scăderea performanțelor personale pe plan academic sau profesional, predispoziția față de stări depresive și multe altele.

Oricât ar părea de ciudat, simplul fapt de a nu reuși să ne evaluăm la adevărata noastră valoare ne poate face viața mizerabilă. Apostolul Pavel ne sfătuiește să avem păreri cumpătate despre noi înșine, dar lucrul acesta nu este prea ușor și nici la îndemâna oricui, fără puțin ajutor din partea celor care au cunoștințele și experiența necesară în domeniu.

Imaginea de sine se formează, în cea mai mare parte dintre cazuri, în primii șase ani de viață. Un climat sănătos în sânul familiei va determina o imagine de sine adecvată. Orice tensiune sau disfuncție la acest nivel poate produce efecte semnificative asupra percepției de sine a copilului. Pentru o imagine de sine corectă, copilul are nevoie de suficientă tandrețe și ocrotire, dar și de ocazii de provocare și confruntare în care să-și poată descoperi calitățile, defectele și aspectele critice ale personalității și caracterului. Încurajările și susținerea împreună cu disciplina de sine și a mediului familiei se vor dovedi de mare folos.

Dacă cineva constată că a ajuns la maturitate și continuă să poartecicatricile ale copilăriei nefericite, are la dispoziție ocazii să recupereze rămânerile în urmă. O mai atentă evaluare de sine, curajoasă și echilibrată, cu o serie de corecții privind obiceiurile de viață, pot ajuta foarte mult în refacerea imaginii de sine distorsionate.

 

Doamne, Te rog să faci și în viața mea ceva frumos. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor