Despre becuri şi sănătate

Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii nu aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor… Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru. Matei 5:14-16

Ieri am fost pe la dl. Ultrasănătos. La treizeci şi unu de ani, deşi muncea mult, era într-o formă excelentă. Pasiunea lui este alpinismul, iar dieta lui constă din mormane de fructe şi legume nestropite, movile de lucernă încolţită şi butoaie de fulgi de ovăz. El bea 10 pahare de apă distilată pe zi, doarme opt ore pe noapte, priveşte dulciurile cu dispreţ evident şi nu uită niciodată să se spele pe dinţi. Pe lângă aceasta, colesterolul lui este sub 130 şi n-a fost niciodată bolnav, iar medicul lui spune că n-a văzut niciodată pe cineva mai sănătos.

Astăzi, totuşi, l-am văzut dându-i un şut câinelui, ţipând vorbe urâte la soţia sa şi plecând de acasă fără să spună la revedere copiilor. La serviciu, l-a minţit pe şeful său, învinovăţindu-l pe colegul lui de greşeala sa. N-a fost amabil, nici răbdător, a fost egoist, imoral şi falimentar din punct de vedere spiritual.

Şi deodată, o lumină mi-a răsărit în minte. Sănătatea este mai mult decât a mânca corect şi a exersa fizic, zilnic. Sănătatea implică mai mult decât ceea ce izbeşte ochiul. De fapt, sănătatea este mai mult ca un bec. Sticla poate fi strălucitoare, curată şi clară în exterior. Dar, dacă filamentul din interior este rupt sau deconectat de capăt, atunci nu vom avea lumină. Totuşi, fără lumină, becul nu-şi aduce la îndeplinire scopul.

Becurile nu sunt un scop în sine. Ele sunt doar mijloace pentru un scop, valoroase doar dacă ne ajută să mergem acolo unde vrem să ajungem.

Aşteptând cu nerăbdare anul viitor, să privim mai aproape la scopul sănătăţii noastre. Dacă îmbunătăţirile stilului nostru de viaţă nu ne ajută să devenim nişte persoane mai iubitoare, atunci suntem la fel de nevaloroşi ca un bec spart. Putem arăta bine pe dinafară, dar, fără să fim conectaţi pe dinăuntru, nu vom aduce lumină altora.

Scopul final al păstrării sănătăţii rămâne acela de a deveni un bec mai eficient – de a-i sluji mai bine pe alţii.

Doamne, fă ca viaţa mea să strălucească cu iubire pentru alţii. Amin.

Hans Diehl

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video