Dar bunicul?

Nu mă părăsi, Dumnezeule, chiar la bătrâneţile cărunte. Psalmii 71:18

Bunicul a venit să locuiască la noi când avea 94 de ani şi a rămas aici doi ani, până când sănătatea în declin l-a forţat să meargă la un cămin. Unii spun că a avea grijă de un bătrân este un chin. Dacă aşa credeţi, aşa va fi. Dar bunicul nu era un chin. El era familie.

Ne-am crescut copiii la o aruncătură de băţ de căsuţa bunicului. El ne ajuta să avem grijă de găini şi de animale şi îi plăcea să spună poveşti copiilor. ÎI luam chiar în vacanţă în locuri pe care nu le mai văzuse niciodată, cum ar fi Plaja Myrtle sau Great Plains.

Când casa noastră a ars, bunicul a vrut s-o reconstruim. În loc de aceasta, am cumpărat 200 de acri de teren şi am construit-o la câteva mile mai departe. A fost destul de greu pentru el, pentru că vederea îi slăbea. Voia să ne aibă aproape.

Planul meu original era să stea cu noi seara, iar dimineaţa să îl ajutăm să ia micul dejun, apoi să-l ducem acasă la el, în timpul zilei. Dar când s-a mutat la noi acasă, a devenit atât de deprimat, încât nu l-am putut lăsa singur. Cred că se hotărâse să moară. Nu vroia să mănânce şi nici să bea apă. Deşi putea merge, nu vroia s-o facă, aşa că i-am luat un scaun cu rotile şi îl împingeam în jurul casei. După trei săptămâni, s-a hotărât că, până la urmă, nu trebuia să moară, aşa că a început să mănânce şi să meargă, şi a ajuns să-i placă casa noastră.

Bunicul era uşor de îngrijit, din moment ce mânca cu noi şi se adapta programului nostru. Dar să încerci să-l faci pe bunicul să facă o baie era într-adevăr o problemă. El credea că era suficient să facă baie de două ori pe lună! Uneori, se enerva pe mine şi bătea din picior, dar nu băgăm în seamă acest lucru. Când trebuia să plecăm, foloseam banii lui de pensie, ca să plătim nişte prieteni să stea cu el. Ei îl iubeau la fel cum îl iubeam şi noi. Bunicul era o companie bună.

Viaţa este ceea ce alegi să faci din ea. E adevărat, am renunţat la ceva din libertatea noastră când am ales să-l avem cu noi pe bunicul, dar am câştigat mult mai mult în schimb.

Ce poţi face ca să faci viaţa unei persoane în vârstă mai împlinită, fără să-i iei libertatea acelei persoane?

Gerri Bradley

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor