Densitatea populației și boala

„Poporul Meu va locui în locuinţa păcii, în case fără grijă şi în adăposturi liniştite. Dar pădurea va fi prăbuşită sub grindină şi cetatea plecată adânc. Ferice de voi care semănaţi pretutindeni de-a lungul apelor şi care daţi drumul pretutindeni boului şi măgarului!” Isaia 32:18 – 20

Afectează densitatea populaţiei sănătatea? Aceasta era întrebarea ridicată de cercetătorii de la Biroul de Epidemiologia Cancerului din New York.

Dr. Philip Nasco şi asociaţii lui au divizat statul New York (cu excepţia oraşului New York) în categorii bazate pe densitatea populaţiei.

Descoperirile lor au fost uimitoare: în ariile rurale, cancerul era mai puţin frecvent între locuitori. Risc crescut aveau cei din zonele urbane, cu 20 până la 70 la sută. Multe tipuri de cancer creşteau ca frecvenţă. Acesta includea cancerul esofagului, al gurii, colonului, stomacului, ficatului, pancreasului, laringelui, plămânului, vezicii urinare şi creierului.

Natura generală a studiului făcea imposibilă determinarea cauzei diferenţelor ratelor cancerului.

Autorii sugerau că obiceiul de a fuma poate fi o explicaţie. Multe cancere legate de fumat au nevoie de zeci de ani, ca să se dezvolte, şi cu 20-25 de ani în urmă, zonele urbane studiate aveau mai mulţi fumători. S-ar putea ca cei din zonele urbane să sufere acum consecinţele fumatului timp îndelungat.

Expuneri legate de muncă, poluare, mai mult stres, mai puţină mişcare fizică şi alegeri de hrană mai necorespunzătoare pot de asemeni să ajute la explicarea motivului pentru care mai mulţi locuitori ai oraşelor au cancer.

Cu ani în urmă. Dumnezeu a vorbit prin Ellen White despre riscurile de sănătate ale vieţii la oraş. Deşi a menţionat riscurile mediului înconjurător, cum ar fi poluarea, ea a pus şi problema riscurilor sănătăţii din cauza factorilor sociali, cum ar fi aglomeraţia şi „zarva şi confuzia” (Medical Ministry, pp. 308-311), care contribuie la stres şi la apariţia anumitor boli. Ar putea fi aceasta o parte din secretul „avantajului rural”?

Idealul lui Dumnezeu a fost ca copiii Lui „să locuiască în locuinţe liniştite, în case sigure, în locuri de odihnă, netulburate” (Isaia 32:18, NIV). Sună ca o locuire sănătoasă la ţară, nu-i aşa?

Dacă îţi dai seama că auzi foarte greu vocea lui Dumnezeu în trafic, zgomot, peisaje de beton şi viaţa grăbită de la oraş, poate că este timpul să accepţi invitaţia pe care ţi-a facut-o Isus cu secole în urmă: „Veniţi… într-un loc liniştit şi odihniţi-vă” (Marcu 6:31).

Cum pot primi din beneficiile vieţii la țară, deşi cred că Dumnezeu m-a chemat să lucrez la oraş?

David J. DeRose

Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video