„Păziţi-vă de oameni, căci vă vor da în judecata soboarelor şi vă vor bate în sinagogile lor.” – Matei 10:17
În religia catolică, papa este considerat succesorul Sfântului Petru, conducătorul Apostolilor şi, drept urmare, lider suprem al Bisericii Catolice.
În anul 1623, Urban al VIII-lea a fost ales papă, succedându-i lui Grigore al XV-lea. Numele lui real era Maffeo Barberini şi provenea dintr-o familie aristocratică bogată din Florenţa. El se cunoscuse cu Galileo Galilei în 1611, pe când era cardinal, iar Galileo era în relaţii apropiate cu Marele Duce al Toscanei, Cosimo al II-lea. Barberini credea cu tărie în filozofia lui Aristotel, dar, în acelaşi timp, nu putea să nu fie fascinat de teoriile lui Galileo şi de elocvenţa cu care le promova. Admiraţia pe care o nutrea cardinalul Barberini faţă de Galileo a fost exprimată într-un poem, în care elogia talentul retoric al savantului.
Deşi era un catolic devotat, Barberini nu era bigot sau cu prejudecăţi. Era foarte interesat de astronomie şi de matematică, având vaste cunoştinţe din amândouă. N-a durat mult până ce el şi Galileo au fost uniţi de sentimentul prieteniei şi respectului reciproc.
Însă, la momentul alegerii noului papă, întreaga Europă era prinsă într-un război care a lăsat o cicatrice adâncă în istoria continentului: Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648). Fuseseră o serie de războaie declanşate din diferite motive, principalul fiind lupta pentru supremaţie şi influenţă, purtată între regimul catolic şi noul regim emergent al protestantismului. Cea mai mare parte a luptelor se purtau în Germania. Papei Urban al VIII-lea îi era teamă în special de familia Habsburg din Spania catolică; de aceea, el a ales să facă o alianţă cu Franţa. Familia Habsburg, ca răspuns la această alianţă, l-a criticat aspru pe papă, acuzându-l chiar că era un apărător al teoriei copernicane. În lumina acestor acuzaţii, Urban al VIII-lea nu a avut de ales decât să dea verdictul de erezie în cazul lul Galileo.
100 de personalităţi. Oameni care au schimbat destinul lumii
articol preluat de pe Gândul de dimineață – 12.01.2017 – solascriptura.ro