Gândul de dimineață – 06.12.2016 – solascriptura.ro

 „Oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâşni în viaţa veşnică.” – Ioan 4:14
Beneficiile renunțării la sucuri se văd în tot corpul şi depăşesc cu mult mica plăcere zilnică de a te răcori cu o băutură dulce şi efervescentă, dar plină de calorii şi de substanțe dăunătoare sănătății. Unul dintre efectele renunțării la sucuri se va vedea pe cântar. O singură doză de 355 de mililitri de suc carbogazos are circa 137 de calorii. Poate că nu pare mult, dar, adunat, dacă bei în fiecare zi o cutie de băutură răcoritoare, timp de un an, vei consuma peste 50.000 de calorii. Însă dacă vei înlocui doza zilnică de suc cu apă, vei evita atât consumul acestor zeci de mii de calorii, cât şi o posibilă îngrăşare cu circa 6 kilograme.

Evitarea băuturilor carbogazoase dulci reduce şi riscul de boli cardiovasculare, „cauza numărul unu a mortalității la nivel global”, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Cei care beau rar sucuri carbogazoase au un risc cu 20% mai mic de a face infarct sau a muri din cauza unui infarct, comparativ cu cei care consumă o doză pe zi, arată un studiu de la Harvard. De asemenea, cei care evită aceste băuturi au un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu circa 26% mai mic, în raport cu cei care beau una sau două cutii de suc pe zi.

Odată cu renunțarea la sucuri, dinții şi, prin urmare, zâmbetul tău, vor avea de câştigat. Consumate în exces, pot afecta dentiția la fel de nociv precum consumul de cocaină sau de metamfetamină. Acțiunea dezastruoasă pentru dentiție poate fi pusă pe seama nivelului ridicat al acidității băuturilor.

Chiar şi obiceiurile alimentare se vor schimba în bine, după renunțarea la sucuri, iar mâncarea va deveni mult mai gustoasă. Asta pentru că sucurile afectează papilele gustative, în special receptorii cerebrali responsabili de detectarea gustului dulce. Drept urmare, pofta de dulce devine tot mai greu de satisfăcut. Sucurile dietetice, cu îndulcitori în loc de zahăr, sunt şi mai periculoase, deoarece aspartamul, de exemplu, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Semnele Timpului

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 06.12.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor