„Ba încă şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu.” – Filipeni 3:8
Se pare că prea multe ore petrecute în fața televizorului pot dăuna creierului şi pot creşte riscul apariției maladiei Alzheimer. Mai mult decât atât, efectele s-ar putea instala mai repede decât s-a crezut, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetare şi Educare California de Nord.
Cercetătorii şi-au urmărit subiecții 25 de ani, începând de când aceştia erau tineri adulți, şi au investigat legăturile dintre un stil de viață sedentar, performanța cognitivă şi riscul de demență. Rezultatele arată că, ajunşi la vârsta mijlocie, aceia care obişnuiau să petreacă în jur de 4 ore la televizor, în fiecare zi, s-au descurcat destul de prost la testele care măsoară performanța cognitivă. Studiul mai arată că persoanele care au raportat şi nivele scăzute de activitate fizică s-au descurcat cel mai prost la teste.
Kristine Yaffe, profesoară de psihiatrie, neurologie şi epidemiologie la Universitatea din California, spune că rezultatele studiului au implicații importante pentru copii şi tineri adulți, care sunt mult mai conectați la gadgeturi şi care duc o viață sedentară şi acasă, dar şi la serviciu. Vestea bună ar fi că pare posibilă micşorarea riscului declinului cognitiv prin schimbarea stilului de viață. Între timp, rezultatele unui alt studiu sprijină ideea că şi singurătatea poate fi un factor de creştere a riscului de demență, independent de rețeaua socială a unei persoane. „Singurătatea este o formă de stres psihosocial”, a explicat Nancy Donovan, psihiatru şi autoare a studiului.
Semnele Timpului
articol preluat de pe Gândul de dimineață – 28.09.2016 – solascriptura.ro