„Sătulul calcă în picioare fagurul de miere, dar pentru cel flămând toate amărăciunile sunt dulci.” – Proverbe 27:7
Fără îndoială, Jen Rustemeyer şi soțul ei, Grant Baldwin, s-au expus unor riscuri deloc de neglijat când au decis să se supună experimentului social de a consuma timp de 6 luni doar alimente pe care le găsesc în tomberoane.
În ziua de azi, în care inițiativele globale de a pune capăt foametei nu au dat roade, procentul alimentelor cumpărate care ajung la coşul de gunoi neatinse sau parțial consumate este de până la 40%. În fața unor asemenea statistici, cuplul a pornit în acest demers pentru a afla cum şi de ce am ajuns în această situație.
Mâncarea de care s-au „bucurat” în aceste luni a fost culeasă din tomberoanele supermarketurilor, dar şi ale persoanelor particulare. Doar faptul că au găsit atât de multe alimente, pentru o perioadă atât de lungă, spune multe despre consumerism. „Dacă ai vrea să mănânci numai organic, vegan şi fără gluten, ar fi posibil prin această metodă”, spune Jen. Cuplul a găsit constant fructe şi legume proaspete, aruncate pentru că nu aveau o formă sau o textură perfectă, cartoane de ouă aruncate pentru că ambalajul fusese stricat şi produse neexpirate, dar care stăteau la raft, cum ar fi hummusul şi ciocolata.
Un alt lucru pe care l-au observat este că această metodă te obligă practic să mănânci mai mult junk-food, chipsuri, alune, biscuiți şi alte alimente procesate. Timp de şase luni, cei doi nu au avut nicio problemă de sănătate şi au descoperit că datele de expirare de pe ambalaje, chiar şi de pe cele perisabile, precum laptele, sunt ultraconservatoare, ceea ce ne determină să aruncăm mai des şi să mergem iar la magazin pentru a înlocui ce am aruncat.
Semnele Timpului
articol preluat de pe Gândul de dimineață – 21.09.2016 – solascriptura.ro