Gândul de dimineață – 06.06.2016 – solascriptura.ro

 „Slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: «Ah, domnul meu, cum vom face?» El a răspuns: «Nu te teme, căci mai mulţi sunt cei cu noi decât cei cu ei.» – 2 Împăraţi 6:15-16
” Despre Ion Vodă, domn în Moldova, se spune că avea atâta putere, încât frângea potcoava în mâini. Pentru că a pedepsit cu moartea câţiva boieri trădători, unii i-au zis „Ion vodă cel Cumplit”. Dar istoria îl laudă şi-i zice „Viteaz”, pentru că a încercat încă o dată să scape ţara de sub stăpânirea sultanului. Cu puţini oşteni, dar îndrăzneţi ca şi dânsul, a cucerit două victorii împotriva unor armate turceşti trimise de sultan în Moldova să-l răpună şi să-l alunge de la cârma ţării.

În bătălia de la Jilişte un oştean a spus: „Ne batem cu duşmanii fără cârtire, Măria ta, dar am vrea să ştim cât sunt de mulţi.” „Îi vom număra în luptă!” i-a răspuns voievodul.

În toiul bătăliei, unul din cele cinci tunuri din oştirea lui era gata să cadă în mâinile duşmanilor. Tunul era aşa de greu, că nici zece oşteni nu-l puteau urni din loc. Dar încă să-l mai urce la deal, acolo unde era porunca. Văzând aşa, Ion Vodă a înşfăcat funiile ce legau tunul şi l-a târât, singur, până sus, pe un deal, unde tunarii l-au şi aşezat în bătaie, au tras ghiulea după ghiulea şi au făcut mare prăpăd în rândurile duşmanilor.

Pentru că a luptat îndrăzneţ cu un duşman care asuprea ţara şi nu s-a temut nici de moarte, istoria îi spune Ion vodă cel Viteaz şi-l cinsteşte ca pe unul din cei mai străluciţi eroi ai poporului nostru.

Povestiri istorice – Dumitru Almaş

Citeşte din Biblie istoria spionului invizibil (2 Împărați 6:8-23).

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 06.06.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor